SNØ - Nybegynnerne

Nybegynnerne


Våren 2022 startet vi jakten på mennesker som av en eller annen grunn ikke var helt venn med vinter og snø-aktiviteter. Målet var å gi de et trygt sted å lære seg ski, snowboard eller isklatring. Vi hadde troen på at det ville gi dem bedre forutsetninger for å nyte den norske vinteren, som ellers kan bli veldig lang og trist.


Responsen var overveldende! Det finnes tydeligvis mange i vinternasjonen Norge som føler at de ikke er født med ski på beina. Vi valgte ut et knippe mennesker som alle hadde sine grunner til å unngå skibakken, men som hadde et klart ønske om å ikke utsette det mer. I denne serien får du høre historiene deres og følge dem på veien ut av komfortsonen. Føler du deg alene om å ikke være født med ski på beina? Da finner du garantert noe å kjenne deg igjen i her.

Ski som del av integrering i norsk kultur

Deeqa, Ramya, Chrisa og Lolit kjente ikke alle hverandre før innspillingene startet, men delte likevel en veldig lik historie. Ingen av damene er født i Norge, de flyttet hit i voksen alder. De er allerede godt integrert i den norske kulturen, språket, venner og familie, men én ting gjenstår. De har et inderlig ønske om å lære seg å stå på ski.

Damene har vært gjennom skikurs med vår dyktige skiinstruktør, Anne Sofie.


Trang økonomi og sykdom har satt en stopper

Da Hilde alene adopterte Thale i 2010 var hun veldig glad i vinter og skikjøring. Men kreftsykdom og deretter trang økonomi gjorde at hun ikke hadde mulighet til å overføre skigleden videre til dattera. De to har et unikt forhold, og forholdet ble ytterligere forsterket etter at Thale har blitt mobbet på skolen i flere år. Alt Hilde ønsker er å se dattera oppleve mestringsfølelse og få en «ferie» utenom det vanlige.

Hilde og Thale har vært gjennom kurs med våre dyktige instruktører på ski, snowboard og isklatring.


Har lovet familien å stille på ski i vinterferien

Lise var 16 år da hun for aller første (og siste) gang prøvde alpinski 33 år tilbake i tid. Den gang fikk hun panikk på toppen av bakken og ble stående der gjennom hele dagen - helt til to fremmede menn dro lua nedover hodet hennes, tok tak i hver sin arm og kjørte henne ned bakken. Hun vet fortsatt ikke hvem "hjelperne" var, men tenker at hun hadde stått der fortsatt om det ikke var for dem. Hver vinter samles familien på fjellet, men Lise blir aldri med i bakken. Det har hun lovet å endre på til neste tur.

Lise har vært gjennom alpintkurs for nybegynner med våre dyktige instruktører på ski, snowboard og isklatring.


Ikke mer "skidag er fridag"

I barndomshjemmene til Isak og Helen på Grønland og Grünerløkka i Oslo var det aldri noen tvil - skidag på skolen var fridag for dem. Foreldrene syntes ikke det var trygt å sende barna sine ned skibakken uten ferdigheter, så da fikk de heller bli hjemme. Slik er det i de aller fleste familier med innvandrerbakgrunn, forteller de. De lærte aldri å stå på ski selv, og nå som de har sønnen Noel (6) blir vinteren veldig lang når de ikke kan kose seg i snøen.

Isak, Helen og Noel har vært gjennom alpintkurs for nybegynner med våre dyktige instruktører på ski, snowboard og isklatring.


“Rund som en værballong” og uten balanse

Rune

Rune påstår selv at han er «rund som en værballong» og mangler troen på at han kan holde balansen hele veien ned en bakken på ski. Barna og kona har derimot troen og vil gjerne ha Rune med. Han er ikke mye selvhøytidelig, så han tar gjerne en for laget, og er villig til å la oss «prove him wrong».

Kommer 4. desember


Vil lære for dattera

Idris og Nurten

Idris og Nurten hadde aldri noen som kunne lære dem å stå på ski under oppveksten. De har begge tyrkiske foreldre som ikke hadde ski-kunnskapen til å lære bort, som mange norske foreldre har. Nå har de fått energiklumpen Melissa (4) sammen, og vil så gjerne gi henne andre forutsetninger for å lære å stå på ski, enn de selv hadde.

Kommer 11. desember


Oppgjør med barndomstraumer i bakken

Thomas

Thomas første læremester på ski var hans pappa, som var en smule upedagogisk da han ble sendt ned skibakken i jeans på egenhånd. Thomas knakk aldri ski-koden og har unngått det helt til voksen alder. Nå er han klar for å prøve igjen, og som far selv ønsker han å gi datteren en litt annen start på skikarrieren.

Kommer 18. desember


Vil holde følge med barnebarna

Nils

Nils har vært en aktiv mann hele livet, både på ski og med andre aktiviteter. Etter å ha rundet 70 år er det blitt vanskeligere å holde følge med barnebarna på ski, spesielt etter flere kneoperasjoner. Men Nils er ikke klar til å gi opp kvalitetstiden med dem. Denne sprekingen ville derfor lære seg å isklatre, for å kunne ta de klatre-glade barnebarna med på noe nytt og nyte tiden sammen i aktivitet.

Kommer 25. desember


Født med flip-flops på beina

Viviane

Viviane og venninnen Cintia fra Brasil påstår selv at de er født med flip-flops på beina, og ikke ski. I Vivianes tilfelle føles det kanskje enda mer slik ut, fordi hun har en Canadisk ektemann som har mer skierfaring enn henne. I tillegg har hun en ung datter som alltid er raskere enn henne ned bakken. Nå vil hun bytte ut flip-floppene med alpinski og utfordre dattera til fartsduell.

Kommer 1. januar


Må takke nei til hytteturer med venner

Christopher 2

Christopher elsker å tilbringe tid sammen med gode venner ute i naturen, men når snøen kommer, takker han alltid nei til hytteturene vennene inviterer han med på. Det er ikke lysten det står på, men han vil ikke være til bry eller holde de andre tilbake i skibakkene.

Kommer 8. januar


Slitne småbarnsforeldre

Sara og Robert

Sara og Robert har barna Selma (6) og Ferdinand (3), og legger bak seg noen slitsomme småbarnsår med lite søvn. Robert har så og si vokst opp med snowboard på beina i Kongsberg, hvor interessen for brett alltid har vært stor. Han har faktisk spesialbestilt brett til barna fra USA, men har enda ikke lykkes med å aktivisere hele familien på vinterstid. Nå er de klare for å komme seg ut av dvalen, og nyte aktiviteter sammen med barna og hverandre.

Kommer 15. januar


Vil du også lære?

Alle deltakerne har gjennomgått kurs eller privattimer med instruktører fra SNØskolen. Klær og utstyr er sponset av Sport 1 skiutleie.

Er du også klar for å trå ut av komfortsonen og lære noe nytt?


Book kurs

Book privattime

Book isklatring