Det er november og formiddag med 6 kjølige plussgrader, da Haakon kommer ruslende mot trappa hvor vi har avtalt å møtes. Kvelden før kom han hjem fra en isbre i Østerrike, hvor han tjuvstartet sesongen sammen med en kompisgjeng. Turen var betalt av egen lomme, fordi det er digg å kjenne snø under brettet igjen, etter flere måneder uten. Endelig nærmer vinteren seg her hjemme, og Haakon planlegger hvilke manøvrer han snart skal sette ut i livet – for eksempel ned rekkverket på trappa vi står i.

2 Portrett høyde Haakon Eilertsen foto Even Brekke

– Noen ganger har man jo sett på spots lenge, med tanker om hva man vil gjøre. Andre ganger har vi bare kjørt rundt og endt opp på en tilfeldig spot. Da må man bare slenge seg ut i det, sier Haakon, som ifølge seg selv bruker mye både av tid og hjernekapasitet på snowboard. Dagjobben er i en brettsjappe.

Registrer deg for flere nyheter og kommende tilbud på SNØ

Forrige uke henta vi snø fra en ishall, fordi vi ikke klarte å vente lenger

– Det er jo nå på høsten jeg gleder meg mest til å kjøre. Jeg kan jo bare tenke meg hvor digg det hadde vært å ha en bakke med hopp og rails, sier Haakon, da parken på SNØ kommer opp som tema.

– Jeg vet jo ikke så mye om SNØ ennå, men jeg tror det kan bli veldig bra. Jeg kommer nok i hvert fall til å dra dit på forsesongen, før det ligger snø ute, sier Haakon. Drømmeparken beskriver han som variert og innholdsrik med bra flow. Et tips fra Haakon er kreative løsninger som gjør at man sent går lei, og variasjon fra uke til uke, som gjør det lettere for flere å finne noe man digger.

Lokalbakkens helter Å få bli med på Østrengs filmprosjekt var ikke noe Haakon tok som en selvfølge.

– Jeg fikk en melding fra han på denne tiden i fjor. Han lurte på om jeg hadde noen planer fram mot jul, og sa det hadde vært fett om jeg ville bli med på litt street. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få være med på noe sånt, så det var veldig kult og helt nytt for meg.

haakon eilertsen

Bosatt midt mellom Rykkin og Vøyenenga, hadde familien Eilertsen kort vei til Kirkerudbakken, hvor både Haakon og lillesøster Hanne tidlig ble del av et levende snowboardmiljø. Østreng, Ståle Sandbech og flere kjente profiler hadde allerede utmerket seg. De ble inspirasjon for en yngre generasjon, slik de selv hadde sett opp til generasjonen før seg. Her fant Haakon et miljø som gikk på tvers av klassetrinn og ferdigheter. Runder på runder (eller laps på snowboardspråket) ble tilbakelagt, vennskap ble knyttet og progresjonen var stor.

To steg frem og ett til siden Da valg av videregående stod for tur, var NTG en selvsagt vei å gå. Skolen på Geilo har fostret de fleste kjente profilene på den norske snowboardscenen, og Haakon var selv på god vei til å bli en fullspekka konkurransekjører. Han oppnådde hva han selv karakteriserer som «noen greie resultater», og ble tatt med på rekruttsamlinger for landslaget. Det var her han etterhvert begynte å se en annen vei.

Det beste med å droppe konkurransegreiene er at det blir mye mer tid til annen moro

haakon eilertsen2

– Jeg husker et år vi var i Keystone. De hadde den morsomste railparken der, som jeg hadde kjørt nesten hele turen med Fridtjof (Sæther Tischendorf). Treneren ville jo at vi skulle kjøre hopp, så jeg fikk litt dårlig samvittighet for å ikke gjøre det. Jeg fant ut ganske fort etter den turen at jeg ikke hadde så lyst til å være med på det lenger.

Stilfull lek Siden videregående har Haakon valgt å kjøre sin egen stil, og nå som snowboard har blitt en ren glede, er det nettopp stilen som gjør at han blir lagt merke til. Under Snowboardforbundets årlige kalas, Snowboard Awards, ble han nylig kronet med spesialprisen for «beste stil» av konferansier og snowboardproff Fredrik Perry. Utmerkelsen er ikke en del av det offisielle programmet, men heller et nikk av anerkjennelse fra én gatesmart brettfigur til en annen.

– Jeg ble veldig overrasket. Alle har jo forskjellige preferanser, men det var veldig kult at han synes jeg har bra stil, sier Haakon ydmykt.

Hva han synes om Perrys stil?

– Jeg hadde aldri møtt Perry før i år og jeg ble overrasket over hvor snill, morsom og original han er. Veldig bra stil.

3 Avslutning Haakon Eilertsen foto Even Brekke

Mye tyder på at Haakon har funnet en form for snowboardkjøring som passer han, der innstillingen handler mye om å ha det gøy og sette sine egne mål i stedet for å la seg styres av andre.

– Jeg finner mye glede i å ha frihet til å gjøre akkurat det jeg vil. Det er jo bare lek og moro. Har man en dårlig dag, kan det bli en bra dag, eller så kan en bra dag bli enda bedre. Snowboard er bare noe jeg synes er veldig gøy å holde på med uansett.

Void – en snowboardfilm av Aleksander Østreng og Martin Stuve Strøm, kan strømmes på YouTube og Snowboarder Mag fra 22. november.

Registrer deg for flere nyheter og kommende tilbud på SNØ

Foto: Even Brekke – Video: Martin Stuve Strøm / Void