Når SNØ åpner dørene i 2020, håper de å få flere til å ta i bruk naturen.

about-gallery-02 2 (1) Når SNØ åpner i 2020 blir det Norges første, og verdens råeste helårsarena for snøopplevelser.

– Jeg tror ikke nordmenn flest skjønner hvor revolusjonerende SNØ blir, sier daglig leder på SNØ, mens han skuer utover den gigantiske byggeplassen på Lørenskog.

– Dette blir en arena i verdensklasse. Den største, kommersielle innovasjonen som er blitt bygget på norsk jord.

Den norske skiarven Det er kanskje litt vanskelig å se for seg nå som tomten bader i høstfarger, men når SNØ står ferdig på Lørenskog i 2020, blir det en helårsarena for ski – og snøopplevelser, få har sett maken til. Med sine 50 000 kvadratmeter blir SNØ fire ganger så stor som Telenor Arena og vil by på blant annet inntil 1,5 kilometer med langrennsspor i kupert terreng, fire alpine nedfarter, blåpark for snowboard og freeski, samt et stort lekeområde for barn. SNØ sikter på perfekte forhold og temperaturer på -2 til -4 grader hver dag, 365 dager i året. Kun i Kina vil man finne andre helårarenaer som kan måle seg.

– Det skulle jo egentlig bare mangle at skinasjonen Norge får en skikkelig snøarena, sier han, mens vi beveger oss oppover én av de fire bakkene som til sammen skal utgjøre over én kilometer med alpine nedfarter.

– SNØ blir mye mer enn en skihall. Vi lager en opplevelsesbasert snøarena for alle som elsker, eller er nysgjerrige på snø, sier en engasjert daglig leder. Han forteller at SNØ også vil få en varm sone med servicetilbud som restauranter, kafeer, butikker og konferansefasiliteter.

– Vår ambisjon er å bygge videre på den norske skiarven ved å tilby unike ski- og snøopplevelser som legger til rette for samvær og mestring for alle, uansett alder eller ferdighetsnivå̊, sier SNØsjefen.

iStock-500835817 SNØ skal tilrettelegge for samvær og mestring for alle, uansett alder eller ferdighetsnivå.

Vintermekka Men hvorfor bygge verdens råeste snøarena i Norge, landet hvor vintrene er lange og naturen fantastisk?

– Ski, snø og vinter er en veldig viktig del av norsk kultur. Vi vil aldri erstatte utendørseventyrene, sier SNØs største eier og initiativtaker Olav H. Selvaag.

SNØ blir mye mer enn en skihall.

– Vårt ønske er at SNØ skal være et supplement som sikrer alle godt føre og fantastiske forhold hele året. Folk slutter jo ikke å løpe ute selv om det finnes tredemøller på treningssentret.

Han forteller at en stor del av drivkraften bak prosjektet er å få flere til å spenne på seg ski på beina. Interessen for snø skal stimuleres og flere skal engasjeres.

– SNØ skal bidra til at flere mennesker kommer i bevegelse gjennom å bli kjent med den fantastiske gleden som ligger i ski- og snøopplevelser. På̊ denne måten kan vi få enda flere til å utforske mulighetene som både SNØ og naturen har å by på, sier Selvaag.

Måtte til utlandet for å stå på ski SNØ er et personlig prosjekt for de involverte, spesielt Selvaag som fikk ideen for syv år siden.

– Tanken slo meg en gang datteren min kom hjem og fortalte at alpinklubben skulle på skisamling til en skihall i Nederland. Det synes jeg var helt absurd. Dra til utlandet for å gå stå på alpin? Selvaag ler i telefonen.

Tilfeldighetene ville ha det til at Selvaag hadde en tomt på Lørenskog, bare 15 minutter fra Oslo. Tomten viste seg å være ideell. Omfattende prøveboringer avslørte at tomtearealet ligger på et grunnfjell av gneis, som gjør det mulig å skape en permanent isbre direkte på bakken. Dermed begynte snøballen å rulle.

– Siden forholdene viste seg å være så gode, blir arenaen svært miljøvennlig og vil, til tross for størrelsen, ha et energiforbruk som kan sidestilles med en vanlig norsk ishall, forklarer Selvaag.

Ambisjonene i form av størrelse, tilbud og miljøvennlighet, forteller han har vært store fra starten av.

– Vi nordmenn er så glade i å stå på ski at det holder ikke å lage et lite lekeland. Når vi først bygger en snøarena, så må den representere oss. Og fordi vi er et lite land, er det ekstra viktig å lage en arena som evner å favne alle.

naian-wang-399733 (1) SNØ skal forene det beste fra naturen med moderne teknologi,blant annet gjennom å gjenskape nordlys.

Folk slutter jo ikke å løpe ute selv om det finnes tredemøller på treningssenteret.

I verdensklasse En som gleder seg veldig til åpningen av SNØ i 2020, er tidligere toppidrettssjef for Norges Idrettsforbund og Lørenskoging, Jarle Aambø.

– SNØ blir en berikelse. Jeg tror det er vanskelig å se det for oss, men arenaen representerer noe helt nytt i norsk skala og vil ha en enorm betydning for norsk vintersport. Det er et lokalt, nasjonalt og internasjonalt prosjekt i verdensklasse, sier Aambø.

Den profilerte idrettspersonligheten tror likevel at de fleste nordmenn tenker at ski- og snøaktiviteter er noe som bare hører til ute, om vinteren. Han håper at dette tankesettet vil endres med SNØ.

– Det norske samfunnet er jo tuftet på snø og vinteraktiviteter, og nå har man direkte tilgang på perfekte forhold hele året. Det blir en berikelse for mange og ikke minst viktig om vi skal legge til rette for utviklingen av fremtidens skitalenter, sier Aambø.

– Jeg er også veldig glad for at SNØ vil ta rollen som et samlingsted for innovasjon og kunnskap rundt ski- og snøaktiviteter. Det gjør at Norge kan fortsette å være et ambisiøst foregangsland.

Helt ny bydel Det er liten tvil om at Lørenskog er midt i en spennende utvikling. Erik Hammer, konsernsjef og leder for bydelsutviklingen SNØ er en del av, blir ivrig når han forteller om fremtidsplanene.

– SNØ er første byggetrinn i det som er Nord-Europas hurtigst voksende bydel her på Lørenskog. Den nye bydelen vil skape over 2000 arbeidsplasser, nye boliger, hotell, butikker og flere innovative aktivitetskonsepter.

Hammer smiler.

– Men selve hjertet i bydelen blir selvfølgelig SNØ.